Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, szukają skutecznego wsparcia. Wiele z nich decyduje się sięgnąć po produkty mające w składzie L-karnitynę. Dlaczego jest ona tak popularna?
Choć L-karnityna bywa określana mianem spalacza tłuszczu, jej rola jest nieco odmienna. Jest to składnik, który zajmuje się regulowaniem gospodarki tłuszczowej w organizmie. Głównym zadaniem L-karnityny jest transportowanie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i wspomaganie ich przenikania do mitochondriów. Gdyby nie L-karnityna nie byłoby to możliwe, a zgromadzony tłuszcz odkładałby się w postaci tkanki tłuszczowej. Uznaje się więc, że L-karnityna pomaga zapobiegać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, jak również wspomaga jej spalanie podczas treningu.
L-karnityna jest substancją witaminopodobną, która do ludzkiego organizmu trafia głównie z pożywieniem. Najwięcej L-karnityna znajduje się mięsie – jak sama jej nazwa wskazuje – oraz w mleku i jego przetworach. Niedobory L-karnityny występują bardzo rzadko, najczęściej zdarzają się u wegetarian oraz osób intensywnie trenujących bądź pracujących.