L-karnityna jest uznawana przez wiele osób za doskonałe wsparcie w walce ze zbędnymi kilogramami i nagromadzonym tłuszczem. Niektórzy określają ją również mianem spalacza tłuszczu. Czy słusznie? Jakie właściwości posiada ten składnik?
Działanie L-karnityny w ludzkim organizmie jest ściśle połączone z tłuszczem, gdyż odpowiada ona za regulowanie gospodarki tłuszczowej. Dzięki jej właściwościom długołańcuchowe kwasy tłuszczowe przenikają do mitochondriów i zostają przekształcone w energię potrzebną do działania, np. podczas przeprowadzanego treningu. Jeśli w organizmie brakuje L-karnityny, tłuszcz nie może przenikać i ulegać przekształceniu, za to odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Jak widać L-karnityna ma wielki wpływ na gromadzenie się tkanki tłuszczowej.
Specjaliści podkreślają, że L-karnityna nie zalicza się do typowych spalaczy tłuszczu, choć posiada właściwości, które umożliwiają jego przekształcanie. Dodatkowa suplementacja L-karnityny jest konieczna najczęściej u wegetarian i osób, które poddają się ciężkim treningom lub pracy.