Podstawową zasadą dotyczącą zdrowego trybu życia jest ograniczenie, a być może nawet wyeliminowanie alkoholu. Z drugiej zaś strony mówi się, że wino jest od wieków cenione również względu na swoje prozdrowotne właściwości. Czy te dwie informacje można ze sobą połączyć? W zasadzie tak. Badania faktycznie dowodzą, że wino może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza w kwestii funkcjonowania serca oraz nerek. Wino z winogron ma witaminy i minerały. Pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu i wykazuje działanie antynowotworowe. Poza tym wino nie bez powodu spożywa się do kolacji – ma one pozytywny wpływ na proces trawienny. Aby wino pozytywnie wpłynęło na nasze zdrowie trzeba trzymać się dwóch zasad. Po pierwsze należy pić wino dobrej jakości. Po drugie zaś, należy pić je w minimalnych ilościach. W takim wypadku można po nie sięgać nawet codziennie – na przykład do kolacji. Ważny jest również gatunek wina. Najcenniejsze jest czerwone, ponieważ powstaje z całych winogron, wraz ze skórką, a to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych witamin.