Wiele badań głosi o tym, że l-karnityna jest substancją znacznie pomagającą w opóźnianiu procesów starzenia się. Bierze udział również w przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej – transportując kwasy tłuszczowe zamienia je w energię. Jest również odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego człowieka poprzez regulację aktywności hormonów między innymi tarczycy i testosteronu. Nie zaleca się stosowania l-karnityny w procesie redukcji tkanki tłuszczowej, gdy nasza aktywność fizyczna jest znikoma, bowiem specyfik ten nie przyniesie takiego efektu jakiego oczekujemy. Przy regularnych treningach natomiast optymalizuje ona wszystkie procesy zachodzące w mięśniach, dodatkowo znacznie przyspiesza ich regenerację. Najbardziej optymalna dawka wynosi 500-2000 mg. Wysoką zawartość l-karnityny znaleźć można w produktach spożywczych takich jak mięso ( baranie, wieprzowe, wołowe), w rybach, owocach, warzywach, grzybach, nabiale i drożdżach. Skutki uboczne po przedawkowaniu nie występują, bądź zdarza się to bardzo rzadko.