Osoby, które szukają skutecznego wsparcia w walce z nadprogramowym tłuszczykiem, nie muszą sięgać po cud herbatki o wątpliwym pochodzeniu i niskiej skuteczności. Lepiej zrobią, ufając L-karnitynie – składnikowi, który w ludzkim organizmie zajmuje się regulowaniem gospodarki tłuszczowej.
L-karnityna odgrywa niebagatelną rolę w spalaniu nagromadzonej tkanki tłuszczowej, jak i również w zapobieganiu jej odkładania. Jest ona odpowiedzialna za transportowanie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie mogą one ulec utlenieniu. Brak L-karnityny sprawia, że tłuszcze nie przenikają do mitochondriów i odkładają się w warstewce tkanki tłuszczowej
L-karnityna stanowi częsty składnik preparatów odchudzających, jednak tak naprawdę można ją dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. L-karnityna obecna jest w mięsie, mleku oraz jego przetworach. Dodatkową suplementację zaleca się jedynie wegetarianom, osobom pracującym fizycznie oraz sportowcom prowadzącym forsowne treningi siłowe.