L-karnityna jest to substancja chemiczna, nazwana tak dlatego że po raz pierwszy wyizolowano ją z mięśni. Substancja ta występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Naturalnie można ją spotkać również w ludzkim organizmie. Jeśli jesteśmy osobami zdrowymi, nie powinniśmy mieć problemu z niedoborami tego związku chemicznego, gdyż przy zachowaniu odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej potrzeby na tą substancję zostają w pełni zaspokojone. L-karnityna bierze udział przy transporcie do mitochondriów rozgałęzionych kwasów tłuszczowych, gdzie owe kwasy tłuszczowe ulegają przemianom energetycznym. Jeśli jednak doprowadzimy organizm do takiego stanu, że powstaną w nim niedobory L-karnityny, skutki mogą być bardzo niebezpieczne. Przede wszystkim brak tej substancji chemicznej powoduje powolny zanik mięśni szkieletowych lub ich osłabienie zwane miopatią. Do negatywnych skutków niedoboru tej substancji zaliczamy również niewydolność mięśnia sercowego. Powoduje to ogólny spadek formy oraz osłabienie kondycji, a w skrajnych przypadkach nawet zawał.